top of page
jf-brou-915UJQaxtrk-unsplash.jpg

Kuinka vähentää lemmikin matkustusstressiä?

Matkustaminen voi olla lemmikille stressaavaa, jos sitä ei ole totutettu kuljetuskopassa oloon hyvissä ajoin ennen reissua. Myös hyvin ääniherkille lemmikeille matkustaminen voi olla stressaavaa. Lue vinkit siihen, miten tehdä lemmikin matkasta mahdollisimman mukava!

Matkustus lemmikin kanssa
Totuta lemmikki kuljetuskoppaan ajoissa!

Anna lemmikin tutustua kuljetuskoppaan ja nukkua siinä kotona viemättä lemmikkiä siinä heti kodin ulkopuolelle.

 

Harjoittele koppaan menoa, palkitse, pidä ensimmäiset käyntikerrat lyhyinä ja pidennä kopassa vietettyä aikaa sitä mukaan kun lemmikki alkaa viihtyä siellä.

 

Isot koirat (yleensä yli 8kg painavat) joutuvat matkustamaan erillään omistajasta lentokoneen ruumassa ja joskus myös laivalla - harjoittele jättämään koira yksin häkkiin ensin lyhyiksi ajoiksi ja pidentämällä aikaa sitä mukaan, kun koira tottuu siihen, että palaat sen luokse.

Vie lemmikki kopassa ensin lyhyille matkoille oman kodin ulkopuolelle, jotta se tottuu kuljetuskopan liikkeeseen ja sen ulkopuolelta kantautuviin ääniin. 

Vaikka auto- tai junamatkalla kuljetuskoppa ei ole Suomessa pakollinen, harjoittele näissä matkustamista kuljetuskopan sisällä, mikäli suunnittelet myöhemmin lentämistä tai laivamatkaa.

 

Laita koppaan lemmikille tutun tuoksuinen, kotona käytössä ollut viltti tai pehmolelu.

Lisää ohjeita koulutukseen saat eläintenkouluttajilta ja eläinten käytösongelmiin perehtyneiltä eläinlääkäreiltä.

Feromonit ja lisäravinteet

Feromonivalmisteet voivat helpottaa lemmikin kokemaa ahdistusta ja niitä voi hankkia lemmikkitarvikeliikkeistä tai apteekista. Kissoille esimerkiksi Feliway-suihke, koirille Adaptil-suihke tai kaulapanta tai esimerkiksi Pet Remedy -suihke. Suihkuta valmistetta ennen lemmikin laittamista kuljetuskoppaan, jotta eläin ei säikähdä itse suihkuttelua!

Lisäksi voidaan kokeilla suun kautta annettavia lemmikkitarvikeliikkeistä tai apteekeista saatavia lisäravinteita, esimerkiksi Calmex (kissa ja koira)​, jota voidaan antaa useampien päivien ajan ennen matkalle lähtöä.

Ahdistusta lievittävät lääkkeet

Mikäli feromonivalmisteet ja lisäravinteet eivät ole riittäviä, voit keskustella eläinlääkärin kanssa ahdistusta lievittävien lääkkeiden mahdollisesta käytöstä matkan aikana.

Lemmikillä voi olla rodusta, iästä, terveydentilasta tai muusta lääkityksestä riippuen este käyttää kyseisiä valmisteita, joten tarve on arvioitava aina yksilöllisesti.

Ahdistusta lievittäviä lääkkeitä ei tule käyttää kuljettaessa lemmikkiä erillään omistajasta.

Kissoille reseptillä suun kautta annettavia lääkkeitä ovat esimerkiksi gabapentiini, Bonqat ja Alprox.

Koirille suun kautta annettavia reseptilääkkeitä ovat esimerkiksi Tessie ja Alprox sekä Sileo suugeeli.

bottom of page