top of page
dog_salkantay_blacknwhite_iso.jpg

Ekinokokkilääkitys

Lyhyesti ekinokokista

Ekinokokki-heisimadot ovat useimmissa Euroopan maissa esiintyviä, myös ihmisiin tarttuvia vaarallisia loisia, joita vastaan koirat tulee lääkitä siirryttäessä maahan, missä ekinokokkia ei esiinny. Kissoja, frettejä tai muita eläimiä ei tarvitse lääkitä.

Suomi on ekinokokista (E. multilocularis, E. granulosus) vapaa maa, eli kaikki Suomeen tuotavat ja matkoilta palaavat koirat tulee lääkitä heisimatoja vastaan 1-5 vuorokautta ennen rajan ylitystä Suomeen. Näin pystymme hidastamaan kyseisen loisen leviämistä Suomeen.

Suomen lisäksi Norja, Malta ja Irlanti ovat ekinokokkivapaita maita.

Koirat voivat toimia ekinokokin pääisäntänä, mutta itse koirille ekinokokki ei aiheuta oireita. Sen sijaan ihmiseen (tai muuhun väli-isäntään) tarttuessaan ekinokokkoosi voi olla erittäin vaarallinen. Ekinokokit muodostavat usein maksaan nestetäyteisiä rakkuloita. 

Mikäli ekinokokki pääsee ulkomailta koirien mukana Suomeen, voi se päästä leviämään niiden ulosteiden mukana luontoon, villieläimiin ja myös kosketustartuntana ihmiseen. Myyrät (ja muut jyrsijät) saavat ekinokokin munia elimistöönsä ulosteella saastuneesta ravinnosta, minkä jälkeen esimerkiksi koirat, ketut ja supikoirat voivat saada tartunnan syötyään näitä myyriä. Villieläimet voivat levittää ekinokokin munia ulosteiden välityksellä esimerkiksi metsämarjoihin, jolloin tulevaisuudessa voi olla riskinä, että suomalaisia metsämarjoja ei voisi enää syödä käsittelemättöminä täysin turvallisesti.

Lisätietoa ekinokokista löytyy esimerkiksi Ruokaviraston sivuilta.

Ekinokokkilääkitys Suomeen palatessa 

Lähtökohtaisesti kaikki Suomeen tuotavat, palaavat, millään tapaa ulkomailta saapuvat koirat on lääkittävä ekinokokkia vastaan 1-5 vuorokautta ennen suunniteltua rajanylitystä. HUOM! Lääkitystä ei voi antaa juuri ennen rajanylitystä, vaan vähintään 24 tuntia ennen! 

SUORAAN Norjasta, Maltalta tai Irlannista palaavia koiria ei tarvitse lääkitä. Kuitenkin, mikäli matka kulkee muiden kun edellä mainittujen maiden kautta, täytyy ekinokokkilääkitys antaa normaalin tapaan.

Kaikista yksinkertaisin tapa on käydä ottamassa ekinokokkilääkitys ulkomailla eläinlääkäriasemalla ennen paluuta Suomeen. Tällöin koira saa yhden lääkkeen kerta-annoksena. Lääkkeen voi ostaa halutessaan mukaan Suomesta ilman reseptiä.

Mikäli haluat tietoisesti välttää eläinlääkärin etsinnän ulkomailla reissusi aikana tai matkustat jatkuvasti Suomen ulkopuolelle, lue lisää 28 vuorokauden säännöstä.

28 vrk sääntö

28 vuorokauden sääntö

Milloin kannattaa soveltaa?

  • Jos matkustelu Suomen ja ulkomaiden välillä on jatkuvaa 

  • Matka ei-ekinokokkivapaaseen maahan kestää alle 1 vuorokauden (esim. päiväreissu Viroon tai Ruotsiin), jolloin lääkityksen aikahaarukka 1-5 päivää ennen Suomeen paluuta ei ehtisi täyttyä

  • Mikäli haluat välttää eläinlääkärissä käynnin ulkomailla ja matkasi kestää alle 28 vuorokautta

Miten toimitaan käytännössä?

  • Koiralle annetaan Suomessa eläinlääkärin vastaanotolla kaksi kertaa sama lääke (pratsikvanteli tai muu heisimatoihin vaikuttava aine) niin, että antokertojen välissä on vähintään yksi vuorokausi (24 h), mutta korkeintaan 28 vuorokautta 

  • Toisen lääkityksen jälkeen koira voi matkustaa vapaasti sekä palata Suomeen 28 vuorokauden ajan

  • Lääkitystä voidaan jatkaa aina uudelleen 1-28 vuorokauden välein joko Suomessa tai toisessa maassa, mikäli matkustus jatkuu yli 28 vrk  

  • Kun palataan lopulta Suomeen ilman aikomusta matkustaa pian uudelleen, annetaan Suomessa vielä yksi annos lääkettä viimeistään 28 vuorokauden kuluessa edellisestä lääkityskerrasta 

  • Lääkkeen voi ostaa Suomesta apteekista ilman reseptiä (esim. Drocit® vet sisältää pelkkää heisimatoihin vaikuttavaa pratsikvantelia) mutta se on annettava koiralle aina eläinlääkärin vastaanotolla! Lääkitsemisajasta ja valmisteesta tulee eläinlääkärin tekemä merkintä lemmikkieläinpassiin.

Missä maissa voidaan soveltaa?

  • Kun kaksi ensimmäistä lääkitystä on annettu, voi 28 vuorokauden sääntöä ylläpitää EU-maissa, Norjassa, Islannissa ja Sveitsissä ja palata niistä Suomeen (jolloin Suomessa annetaan vielä viimeinen lääke korkeintaan 28 vrk viimeisimmästä)

  • 28 vuorokauden sääntöä ei voida soveltaa matkustaessa Maltalle tai Irlantiin, vaan näihin maihin matkustaessa täytyy aina lääkitä koira 1-5 päivää ennen rajanylitystä - paitsi SUORAAN Suomesta matkustaessa!

  • 28 vuorokauden säännöllä voi matkustaa myös EU:n ulkopuolelle, mutta lääkityssykliä ei voi virallisesti jatkaa siellä

Missä ekinokokkia esiintyy ja miten suojautua siltä?

Ihmisille vaarallista myyräekinokokkia (E. multilocularis) esiintyy erityisesti Itä- ja Keski-Euroopassa, E. granulosusta Itä- ja Etelä-Euroopassa. Tarkempia levinneisyyskarttoja voi tarkastella ESCCAP:n (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) ohjeista. 

Matkustettaessa maihin, missä ekinokokkia esiintyy kotoperäisenä, suositellaan koirien lääkitsemistä pratsikvantelilla tai epsiprantelilla neljän viikon eli 28 vuorokauden välein. Käytännössä tämä tarkoittaa koko Eurooppaa lukuun ottamatta Suomen lisäksi Norjaa, Maltaa ja Irlantia. 

Ekinokokki tarttuu koiriin ekinokokkilajista riippuen koiran syötyä mm. myyriä, teurasjätteitä tai raakaa lihaa. Pitämällä koira erossa näistä voidaan pienentää tartuntariskiä huomattavasti. 

Ihminen saa tartunnan koiran (tai ketun) ulosteen mukana olevista munista tai ulosteella saastuneesta ravinnosta. Tartunnan riski ihmiseen on kotoperäisilläkin alueilla melko pieni, mutta tartunnan todennäköisyyttä voidaan pienentää pesemällä kädet sekä raakana syödyt hedelmät, marjat ja vihannekset tai kuumentamalla ne.

 

Koska Suomi on ekinokokista vapaa maa, täältä suoraan muihin EU-maihin lähdettäessä ei vaadita ekinokokkilääkitystä.

bottom of page