top of page
zoe-gayah-jonker-zgvb8Knw_AU-unsplash_edited.jpg

Kuljetuslaukut ja -laatikot

Autossa matkustavan lemmikin kuljetuslaatikko voi olla niin suuri kuin autoon mahtuu, mutta kuljetuslaatikon koolle on tarkat rajoitukset lentokoneissa ja joskus myös laivalla. Kuljetuslaatikkoa valitessa on tärkeää valita mahdollisimman tilava ja ilmava vaihtoehto, mutta kuitenkin niin, etteivät sen mitat ylitä suurimpia sallittuja lentoyhtiöiden tai muiden kulkuvälineiden rajoja.

Tällä sivulla on perehdytty pääasiassa lentoliikenteessä käytettävien kuljetuslaukkujen ja -laatikoiden ominaisuuksin, koska siellä rajoitukset ovat kaikista tiukimmat. 

Minkä kokoinen kuljetuslaatikko?

Kuljetuslaatikkoa valitessa on tärkeää, että se on lemmikille riittävän suuri. Lemmikin tulee pystyä seisomaan, istumaan pystyssä, makaamaan luonnollisessa asennossa sekä kääntymään kuljetuslaatikossa. Mikäli samassa laatikossa matkustaa useampia lemmikkejä, on niiden kaikkien mahduttava olemaan siellä yhtä tilavasti.

 

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on kehittänyt laskukaavan sopivan kokoisen kuljetuslaatikon valitsemiseksi. Voit varata mittanauhan esille ja laskea lemmikkisi tarvitseman tilan IATA:n ohjeita noudattaen. Katso ohjeet täältä!

 

Pehmeiden kuljetuskassien kohdalla on mahdollista hankkia aavistuksen isompi koko, kuin mitä lentokoneen kokorajoitukset sallivat. Tällöin lemmikillä on hieman enemmän tilaa kuljetuskopassa, mutta kuljetuskassi mahtuu tarvittaessa hieman kokoon painettuna edessä olevan istuimen alle kuten lentokoneessa matkustaessa on vaatimuksena.

Katso täältä taulukko Euroopassa liikennöivien lentoyhtiöiden kuljetuslaatikoiden kokorajoituksista!

Montako lemmikkiä yhdessä laatikossa?

Lemmikit voivat kulkea koostaan riippuen joko yksin tai yhdessä samassa kuljetuslaatikossa. Mikäli lemmikin paino on yli 14kg, se on kuljetettava aina yksin.

 

Mikäli lemmikit ovat alle 14 kg painavia, suunnilleen saman kokoisia ja toisiinsa tottuneita, voidaan kaksi lemmikkiä kuljettaa samassa kuljetuslaatikossa.

 

Samasta pentueesta voidaan kuljettaa korkeintaan kolme vieroitettua pentua yhdessä, jos ne kaikki painavat alle 14 kg ja ovat alle kuuden kuukauden ikäisiä.

 

Kaikki lentoyhtiöt eivät hyväksy usean lemmikin kuljettamista samassa kuljetuslaatikossa, joten tarkasta asia aina suoraan lentoyhtiöltä ennen matkan varaamista.

Kuljetuslaatikon vaatimukset

Kuljetuslaatikon pohjan on oltava kiinteä ja se ei saa päästää nesteitä lävitse > pohjalle tulee laittaa imukykyistä materiaalia (esim. sanomalehtiä, kroonikkovaippoja) ja peitto/kankaita.

 

Katon on oltava kiinteä, mutta siinä saa olla koko alueella reikiä tai metalliverkko ilmanvaihtoa varten kunhan sen lujuus pysyy vahvana.

 

Ilmanvaihtoaukkoja on oltava kaikilla neljällä sivulla; yksi sivu (esimerkiksi ovi) on oltava täysin ”avoin”, minkä lisäksi ilmanvaihtoaukkoja on oltava myös kaikilla muilla sivulla ja ilmanvaihtoalan on oltava vähintään 16%.

 

Lemmikin ja omistajan tiedot on kirjoitettava kuljetuslaatikon kylkeen, ruumaan menevien kohdalla on käytettävä erillistä vihreää ”Live Animals” tarraa ja osoitettava laatikon suunta ”This Way Up”- tarralla vähintään kahdelta puolen laatikkoa.

Ruumassa kuljetettavat eläimet

 • Kuljetuslaatikon on oltava jäykkää materiaalia, ei mistään kohtaa kokoon taittuva

 • Kuljetuslaatikon on oltava sisältä sileä, ei sisäänpäin törröttäviä osia

 • Kaikki aukot (tuuletus) on oltava niin pieniä, että eläin ei saa niistä mitään ruuminosaa ulos (erityisesti tassut, kuono)

  • Yksittäinen reikä korkeintaan 25 x 25 mm koirille

  • 19 x 19 mm kissoille

 • Laatikosta on poistettava renkaat lentomatkan ajaksi

 • Materiaalina lasikuitu, metalli, jäykkä muovi, metalliverkko, massiivipuu tai vaneri (puumateriaali oltava IPPC-standardin mukainen)

 • Jos käytetty metallilankaa kalterissa, sen paksuus oltava vähintään 2,5 mm koirilla ja 2,0 mm kissoilla

 • Täysin häkkimäinen (ei kiinteää seinää) kuljetuslaatikko ei sovellu lentämiseen

 

Matkustamossa kuljetettavat eläimet

Pehmeät, hieman kasaan painuvat kankaiset kuljetuskopat ovat matkustamossa parempia kuin jäykästä materiaalista valmistetut. Jotkin lentoyhtiöt sallivat ainoastaan pehmeät kuljetuslaukut matkustamossa.

 

Painorajojen kanssa kannattaa olla tarkkana! Osa lentoyhtiöistä on hyvin tarkkoja ja punnitsee säännönmukaisesti matkustamoon tulevat lemmikit, ja ne voivat kieltää lemmikin matkustamisen jos painoraja ylittyy. Osa laskee lennolle, vaikka painoa olisi hieman liikaa. Osa lentoyhtiöistä ei punnitse lainkaan, mutta katsovat silmämääräisesti lemmikin koon.

Lentoyhtiöiden sääntöjen mukaan kuljetuskopan on mahduttava edessä olevan istuimen alle ja lemmikki on pidettävä lukittuna kuljetuskoppaan koko matkan ajan

 • Todellisuudessa lemmikki saa kuitenkin matkustaa omassa jalkatilassasi – tällöin kankainen kuljetuskoppa antaa lisätilaa korkeussuunnassa

 • Kokemukseen pohjautuen myös vetoketjun raottaminen ja näin lisätilan antaminen lemmikille on ollut aina sallittua, vaikka virallinen ohjeistus ei tätä salli

 • Osa lentoyhtiöistä sallii myös lemmikin ottamisen ulos kuljetuslaatikosta lennon aikana, vaikka virallisissa ohjeissa tämä on kielletty

bottom of page