top of page
patrick-hendry-jd0hS7Vhn_A-unsplash (1)_edited.jpg
patrick-hendry-jd0hS7Vhn_A-unsplash (1)_edited.jpg

Mitkä lemmikit voivat matkustaa?

Matkojen suunnittelu on ihanaa ja ajatus vaellusretkestä tai kaupunkilomasta oman lemmikin kanssa vie helposti mennessään! Jotta lomasta tulisi kaikin puolin onnistunut, kannattaa matkaa suunnitellessa aina miettiä lemmikkikohtaisesti, soveltuvatko oman lemmikin luonteenpiirteet muuttuvaan ja uuteen ympäristöön. Myös lemmikin ikä, koko, rakenteelliset ominaisuudet ja elinympäristön vaatimukset voivat asettaa haasteita matkan aikana. Näillä sivuilla on käsitelty asioita, jotka kannattaa miettiä läpi ennen matkalle lähtöä. Lisäksi löydät tiettyihin kissa- ja koirarotuihin liittyviä erityispiirteitä, joista omistajan on hyvä olla tietoinen.

Kissat, koirat ja fretit

Kissat, koirat ja fretit kulkevat EU:n sisällä yhteneväisten vaatimusten mukaan, katso matkustusvaatimukset täältä. Koirien kanssa matkustaminen lienee kaikista yleisintä, koska ne ovat usein tottuneet kulkemaan omistajan mukana kodin ulkopuolella muutoinkin. Erityisesti sisäkissojen kanssa kannattaa kokeilla lyhyitä matkoja kodin ulkopuolelle ennen kuin suunnittelee pidempää reissua niiden kanssa. Kissat kuten koiratkin ovat kuitenkin yksilöitä - siinä missä toinen on kauhusta kankea, lähtee toinen uteliaasti tutkimaan uusia paikkoja myös kodin ulkopuolella.

Muut lemmikit

Muiden lemmikkien (kanit, jyrsijät, linnut, matelijat, sammakkoeläimet, kalat) kanssa matkustamiseen ei ole EU:ssa samanlaisia yhteneväisiä matkustusvaatimuksia kuin kissojen, koirien ja frettien kanssa matkustaessa, vaan maat asettavat omat ehtonsa näiden eläinlajien tuontiin. Lajista riippuen ne voivat vaatia esimerkiksi tuontiluvan, tietynlaisen tunnistusmerkinnän tai terveystodistuksen. Lue lisää muiden lemmikkien kanssa matkustamisesta täältä!

Travelpetin sivuilla ei käsitellä matkustamista suurten kotieläinten, kuten ponien, hevosten, aasien ym. kanssa. 

Lähde matkalle vain terveen lemmikin kanssa

​EU:ssa omistajan mukana matkustaessaan kissoilta, koirilta ja freteiltä ei vaadita erillistä terveystodistusta ja eläinlääkärin tekemää terveystarkastusta. On kuitenkin omistajan velvollisuus huolehtia siitä, että lemmikki on matkalle lähtiessään terve, kykenevä matkustamaan ja sietämään matkustamisen aiheuttaman mahdollisen stressin. 

 

Hyvin nuorten ja hyvin vanhojen lemmikkien kanssa kannattaa käyttää erityistä harkintaa - riehakkaan pennun kanssa voi olla haastavaa liikkua ihmispaljoudessa, jos hihnassa kulkeminen ei vielä luonnistu. Nuoret ja vanhat eläimet ovat myös alttiimpia esimerkiksi ympäristön kuumuudelle, koska niiden lämmönsäätelyjärjestelmä ei ole yhtä kehittynyt kuin aikuisilla eläimillä.

 

Huolehdi, että lemmikillä on voimassaolevat rokotukset ja punkkilääkkeet. Lisää näistä aiheista tarttuvia tauteja käsittelevässä osiossa!

Matkan aikana voi sattua ja tapahtua, joten varaudu lemmikin ensiapulaukulla! Ensiapulaukku ja tietyt itsehoitotuotteet on hyvä löytyä jokaisen lemmikinomistajan kaapista myös kotioloissa. 

Mikäli olet epävarma siitä, onko lemmikkisi kykenevä matkustamaan, ole yhteydessä omaan eläinlääkäriisi tai varaa aika etäkonsultaatioon tästä!

Lyhytkuonoiset rodut

Lyhytkuonoisten kissa- ja koirarotujen lentomatkustamista on jo rajoitettu useissa lentoyhtiöissä. Näiden rotujen edustajien kanssa matkustamista tulee harkita erityisen tarkkaan ja varsinkin kuumien kelien aikaan niiden riittävään viilennykseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Katso täältä suuntaa antava lista lyhytkuonoisista roduista ja lue lisää niiden kanssa makustamisen erityispiirteistä.

Taistelurotuiset koirat

Monet lentoyhtiöt ja osa Euroopan maista kieltää tietyt taistelurotuiset koirat lennoilla tai kohdemaassa. Osa lentoyhtiöistä kuljettaa näitä rotuja erityisissä kuljetushäkeissä. Katso täältä suuntaa antava lista näistä roduista ja vinkkejä niiden kanssa matkustamiseen.

Kuinka vähentää matkustamiseen
liittyvää stressiä?

bottom of page