top of page
suomijärvi.jpg

Paluu Suomeen EU:n ulkopuolelta

Tällä sivulla käsitellään asioita suomalaisen lemmikin näkökulmasta (lemmikillä EU-mallinen lemmikkieläinpassi). Kun lemmikki matkustaa yhdessä omistajan kanssa (tai korkeintaan 5 päivää ennen tai jälkeen omistajan matkan), noudatetaan ei-kaupallisen tuonnin vaatimuksia. Tällöin omistajan on esitettävä lemmikki ja sen paperit Tullille palatessaan Suomeen, mutta eläinlääkinnällistä rajatarkastusta ei tarvita. Muista ekinokokkilääkitys ennen paluuta Suomeen!

Pakolliset vaatimukset

Palatessa Suomeen EU-maiden ulkopuolelta yhdessä omistajan kanssa (tai korkeintaan 5 päivää ennen tai jälkeen omistajan matkan) lemmikki tarvitsee käytännössä samat asiat kuin Suomesta lähtiessään - mikrosirun, EU-mallisen lemmikkieläinpassin, voimassaolevan rabies-rokotteen sekä lähdöstä poiketen ekinokokkilääkityksen 1-5 vuorokautta ennen rajanylitystä Suomeen. Tietyistä EU:n ulkopuolisista maista palatessa vaaditaan myös rabies-rokotuksen lisäksi rabieksen vasta-ainemääritys. Mirkosirun ja lemmikkieläinpassin vaatimukset ovat samat kuin EU:n alueella matkustaessa - voit lukea niistä lisää täältä. Lisää rabies-rokotteesta ja vasta-ainemäärityksestä alla. 

Ekinokokkilääkitys tulee antaa koirille 1-5 vuorokautta ennen Suomeen paluuta. Lue lisää aiheesta täältä!

Rabies-rokotus ja vasta-ainemääritys

Voimassaoleva rabies-rokotus vaaditaan aina paluuta varten, oli kyseessä paluu EU-maasta tai EU:n ulkopuolisesta maasta. EU:n ulkopuolelta palatessa vaatimukset rabies-rokotuksen ja vasta-ainemäärityksen osalta voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan EU-komission täytäntoonpanoasetuksen (EU) N:o 577/2013 perusteella:

 

MAAT RYHMÄ 1: EU-maihin rinnastettavat maat ((EU) N:o 577/2013, liite 2, osa 1)

- Andorra, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, San Marino ja Vatikaanivaltio

MAAT RYHMÄ 2: Luetteloidut EU:n ulkopuoliset maat ((EU) N:o 577/2013, liite 2, osa 2)

- Esimerkiksi Australia, USA, Kanada, Iso-Britannia, Uusi-Seelanti, Meksiko, Japani, Singapore, Hong Kong. Ajantasaisen listan löydät kokonaisuudessaan Ruokaviraston tai EU:n sivuilta

MAAT RYHMÄ 3: Kaikki muut EU:n ulkopuoliset maat, jotka eivät kuulu ryhmiin 1 tai 2

- Esimerkiksi Venäjä, Albania, Montenegro, Thaimaa, Filippiinit, Ecuador, Kolumbia, Peru. Sisältää siis kaikki maat, jotka eivät kuulu ryhmiin 1 tai 2.

 

Mikäli lemmikki on rokotettu ennen EU:n alueelta poistumista asianmukaisesti (rokotus annettu EU-maassa vähintään 12-viikon iässä, ensirokotuksesta on kulunut vähintään 21 vuorokautta ja rokotus on merkitty EU-malliseen lemmikkieläinpassiin) ja rokotus on yhä voimassa paluunne aikana, voi ryhmien 1 ja 2 maista palata ilman rabieksen vasta-ainemääritystä. Kyseiset maat on listattu EU-komission täytäntöönpanoasetuksessa. Rabieksen vasta-ainemääritys vaaditaan palatessa kaikista muista maista (ryhmä 3), eli maista joita EI ole listattu samaiseen EU-komission täytäntöönpanoasetuksen luetteloihin (liite 2, osat 1 ja 2). Vasta-ainemääritys kannattaa tehdä ENNEN EU-alueelta poistumista, jolloin vasta-ainemäärityksen tulos voidaan merkitä EU-malliseen lemmikkieläinpassiin. Riittävän vasta-ainemäärän (vähintään 0,5 IU/ml) määrityksen jälkeen sen tulos on voimassa niin pitkään, kuin rabies-rokotus pidetään voimassa. 

Mikäli olette olleet reissun päällä pidempään, tarkasta rabies-rokotuksen voimassaolo ennen Suomeen paluuta! Rabies-rokotus on voimassa yleensä 3 vuotta, mutta siinä voi olla eroja käytetystä valmisteesta riippuen. Mikäli rabies-rokotus on ehtinyt vanhentua matkan aikana, tulee se uusia ennen Suomeen paluuta. Rabies-rokotuksen voi uusia ulkomailla, mutta ainoastaan EU-maissa annettu rokotus voidaan merkitä lemmikkieläinpassiin. HUOM! Jos joudut rokottamaan lemmikkisi EU-alueen ulkopuolella, älä anna merkitä sitä EU-malliseen lemmikkieläinpassiin! Mikäli lemmikkieläinpassissa oleva rabies-rokotus ehtii vanhentua oleskellessasi EU:n ulkopuolella, tarvitsee lemmikkisi EU-mallisen terveystodistuksen matkustaakseen takaisin Suomeen. Ryhmien 1 ja 2 maissa annetun rabies-rokotteen jälkeen tulee voimaan 21 vuorokauden karenssi, jos edellinen rabies-rokotteen voimassaoloaika on ehtinyt umpeutua ennen uutta rokotusta. Vasta-ainemääritystä ei vaadita ryhmien 1 ja 2 maista palatessa. Ryhmän 3 maissa annetun rabies-rokotteen jälkeen vaaditaan vasta-ainetesti, mikä täytyy tehdä EU:n hyväksymässä laboratoriossa vähintään 30 vuorokauden kuluttua rokotuspäivämäärästä. Ryhmän 3 maissa annetun rabies-rokotuksen jälkeen eläimen täytyy odottaa vähintään 3 kuukautta näytteenottopäivästä eteenpäin ennen kuin se voi matkustaa takaisin EU-alueelle.

Paluu EU:maihin rinnastettavista maista 

EU-maihin rinnastettavia maita ovat Andorra, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, San Marino ja Vatikaanivaltio. 

Näiltä EU-maihin rinnastettavilta alueilta tai kolmansista maista voi palata takaisin EU-maihin (myös suoraan Suomeen) ilman erillistä terveystodistusta, mikäli lemmikin paluuehdot ovat täyttyneet EU:n alueelta poistuttaessa. Suomalaisen lemmikin kohdalla tämä tarkoittaa tunnistusmerkinnän lisäksi asianmukaisesti myönnettyä lemmikkieläinpassia ja voimassa olevaa raivotautirokotusta, minkä on oltava voimassa vielä paluuhetkelläkin. Mikäli rabiesrokote vanhenee ulkomailla oleskelun aikana, pitää se uusia EU-maassa, jotta siitä voidaan laittaa merkintä EU-malliseen lemmikkieläinpassiin. Mikäli rabiesrokotus vanhenee EU-maiden ulkopuolella ja lemmikki rokotetaan siellä, tarvitsee lemmikki kotiinpaluuta varten EU-mallisen terveystodistuksen.

Lue lisää Suomeen paluusta täältä!

Esitä lemmikki tullille palatessasi EU-alueelle

Kun saavut EU:n ulkopuolelta takaisin EU-alueelle, tulee lemmikki ja sen asiakirjat esittää tulliviranomaisille siinä EU-maassa, mihin saavut ensimmäisenä EU:n ulkopuolelta. 

Matkustaako lemmikki ilman sinua?

Mikäli lemmikki matkustaa EU:n ulkopuolelta takaisin EU-alueelle erillään omistajasta (yli 5 päivää ennen tai jälkeen omistajan matkan), noudatetaan kaupallisen tuonnin vaatimuksia. Tällöin lemmikki tuodaan EU-alueelle tiettyjen raja-tarkastusasemien kautta ja sille tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus. Voit tutustua kaupallisen tuonnin ehtoihin tarkemmin Ruokaviraston sivuilla.

bottom of page