Vaarallisia hyönteisiä ja kasveja
Suomen ulkopuolella luonnossa liikkuessa voi kohdata sellaisia hyönteisiä ja kasveja, joita ei meiltä Suomesta löydy. Osa näistä voi olla lemmikeille vaarallisia. Alla on esitelty lyhyesti yleisesti Euroopassa tavattavia kasveja ja hyönteisiä, joista lemmikinomistajan on hyvä olla tietoinen.
Isokulkuekehrääjän toukat
(Pine processionary caterpillar)
Isokulkuekehrääjä on yöperhonen, jota esiintyy eteläisessa Euroopassa (mm. Espanja, Portugali, Italia, pohjoisimmillaan myös Ranskassa, Saksassa ja Unkarissa). Itse perhonen elää vain muutaman päivän muniakseen eräisiin mäntypuihin, eikä tämä aikuismuoto aiheuta lemmikeille vaaraa. Sen sijaan sen 1-3cm pituiset toukat voivat olla lemmikille hengenvaarallisia. Toukat ovat väriltään saven harmaita ja niiden selässä kulkee keltainen viiva. Niiden vartalosta lähtee vaaleita karvoja, jotka sisältävät ihmisen ja eläimen ihoa ärsyttävää proteiinia. Joutuessaan iho- tai limakalvokosketukseen tämä proteiini voi aiheuttaa lievää tai vakavaa ihoärsytystä ja pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin. Toukat liikkuvat jonossa perätysten ja jonon pituus voi vaihdella muutamista toukista jopa usean metrin jonoon. Koirat ja kissat kiinnostuvat helposti liikkuvista toukista ja saavat karvoista osuman kuonoonsa tai tassuihinsa.
Toukkia tyypillisessä hattaramaisessa pesässä mäntypuussa.
Kuva: Healt Plan Spain
Mitä jos lemmikki saa toukkien karvoja ihoonsa tai suuhunsa?
Toukkien karvat voivat tarttua tiukasti ihoon samaan tapaan kuin esimerkiksi kaktuksissa olevat hennot karvat. Jokainen, joka on näitä pieniä piikkejä käsiinsä saanut, tietää että niiden irrottaminen on hyvin hankalaa. Mikäli lemmikkisi saa kosketuksen toukista, älä yritä omin käsin irrottaa ihoon jääneitä karvoja. Ne ovat yhtä lailla kivuliaita ja vaarallisia ihmiselle kuin lemmikillekin. Aluetta olisi hyvä huuhdella sitrusmehulla, mutta myös vesi sopii. Huuhtelun tarkoituksena on hillitä ihoärsytystä ja irrottaa ihoon jääneitä karvoja. Ole huuhdellessa varovainen, ettet suihkuta aluetta liian kovalla paineella ja saa roiskeena karvojen jäänteitä omille käsillesi. Voiteiden käyttöä ei suositella, koska kissat ja koirat nuolevat ne mielellään pois. Mikäli punoittava alue on kuitenkin suuri, voi lemmikki vaatia paikallishoitovalmisteita paranemisen tueksi. Ihon punoituksen pitäisi laskea muutamassa päivässä. Alueen nuoleminen tulisi estää kaulurin avulla, koska suuhun päätyessään karvat voivat aiheuttaa jopa kielen, ruokatorven ja mahalaukun kuolioitumista. Mikäli lemmikki on saanut karvoja suuhunsa, on niiden huuhteleminen vaikeampaa. Mikäli lemmikki pysyy rauhallisena, voit yrittää varovasti huuhdella suuta sitrusmehulla tai vesiletkulla niin, että letku menee suupielestä sisään ja vesi valuu etuhampaita kohti alaspäin. Mikäli lemmikki heiluttaa päätään, on tässä kuitenkin vaarana että eläin vetää vettä henkeensä. Mikäli lemmikillä on runsaasti karvoja suussa tai muualla kehossa, on se luultavasti niin kivulias tältä alueelta, ettei se anna hoitaa aluetta. Ensiaputoimet on hyvä pystyä tekemään, mutta erityisesti isossa toukkakontaktissa olleet lemmikit olisi syytä viedä eläinlääkäriin tarpeellisen hoidon saamiseksi. Anafylaktinen shokki voi kehittyä hyvin nopeasti.
Kuinka suojautua?
Vältä koirien (ja kissojen) kanssa kulkemista sellaisilla alueilla, joissa näkyy puissa hattaramaisia toukkien pesiä. Pesiä on erityisesti mäntypuissa, mutta myös muissa kasveissa. Pesiä on myös voinut pudota maahan. Ole erityisen tarkkana tammikuusta huhtikuuhun ja pidä koira hihnassa alueilla, joissa toukkia esiintyy.
Lähteet:
Saari S, Näreaho A, Nikander S. Elinympäristönä koira, koiran loiset ja loissairaudet. 1. p. Fennovet Oy, Helsinki, Suomi 2016
Saari S, Näreaho A, Nikander S. Canine parasites and parasitic diseases. 1.p. eBook, London, United Kingdom 2019