![daniele-franchi-N-4lwl43-tQ-unsplash.jpg](https://static.wixstatic.com/media/b93923_10d8207600934a8c8320ae8259cf84c1~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/b93923_10d8207600934a8c8320ae8259cf84c1~mv2.jpg)
Leptospiroosi
Taudinaiheuttaja
Leptospira-bakteerit
Vektori
Ei vektorivälitteinen, tarttuu vedestä ja eritteistä
Esiintyminen
Maailmanlaajuisesti, esiintyy kaikkialla Euroopassa, mutta erityisesti välimeren alueella ja Itä-Euroopassa. Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa 7,3% tutkituista terveistä koirista oli leptospira-vasta-aineita. Suomessa on todettu aiemmin muutamia yksittäisiä tapauksia, kesän 2024 jälkeen matkustukseen liittymättömien tapausten määrä on kasvanut Etelä-Suomessa.
Tartunta
Limakalvojen kautta ja hengitysilman kautta infektoituneesta virtsasta, ulosteesta ja vedestä (vesilammikot, myös seisova vesi lammissa, järvissä)
Taudinkuva
Osalla koirista tauti voi olla hyvin lievä tai jopa huomaamaton, kun toisilla se voi ilmetä hyvin vakavana ja johtaa jopa kuolemaan. Kissoille leptospira tarttuu epätodennäköisemmin, mutta kissojen leptospiroosista ei ole vielä yhtä paljon tutkimustietoa kuin koirien. Oireet ovat hyvin laajakirjoisia ja tauti voi vaikuttaa lähes jokaiseen elimeen tai elinjärjestelmään, oireita ovat esimerkiksi kuume, heikentynyt ruokahalu, lihasvärinä, lihasarkuus, limakalvojen keltaisuus sekä munuais- ja maksavika.
Ehkäisy
Rokotus suojaa kliiniseltä taudilta, mutta ei estä tartuntaa ja leptospirojen levittämistä. Ensimmäiset kaksi rokotetta annetaan 4 viikon välein, minkä jälkeen rokote vahvistetaan vuosittain mikäli altistus jatkuu. Rokote on markkinoilla Suomessa, mutta kysy eläinlääkäriasemalta sen saatavuudesta ennen ajanvarausta! Joihinkin maihin matkustaessa leptsospira-rokote on pakollinen. Rokote on saatavilla ainoastaan koirille.
Ehkäisy
Leptospira voi tarttua myös ihmiseen eli se on zoonoosi. Se tarttuu ihmiseen kuitenkin yleisimmin ympäristöstä saastuneen veden mukana ja tartunta omasta lemmikistä on melko harvinaista. Mikäli lemmikillä todetaan leptospiroosi, tulee sen virtsaan ja ulosteisiin koskemista välttää ja siivota eritteet pois välittömästi hanskat kädessä.
Lähteet:
Scahill K, Windahl U, Boqvist S, Pelander L. Leptospira seroprevalence and associated risk factors in healthy Swedish dogs. BMC Veterinary Research 2022, 376.
Rafael Ruiz de Gopegui Fernández, Practical Guide, Infectious dieases in dogs.
Ruokavirasto 2022. Leptospiroosi (https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/leptospiroosi/)