top of page
daniele-franchi-N-4lwl43-tQ-unsplash.jpg

Anaplasmoosi         Babesioosi        Bartonelloosi        Borrelioosi        Ehrlichioosi        Ihomato (D. repens)        Leishmanioosi        Leptospiroosi       Sydänmato

Leptospiroosi

Taudinaiheuttaja

Leptospira-bakteerit

Vektori

Ei vektorivälitteinen

Esiintyminen

Pääasiassa Välimeren alueella ja Itä-Euroopassa. Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa 7,3% tutkituista terveistä koirista oli leptospira-vasta-aineita. Suomessa on todettu muutamia yksittäisiä tapauksia.

Tartunta

Limakalvojen kautta ja hengitysilman kautta infektoituneesta virtsasta, ulosteesta ja vedestä. 

Taudinkuva

Osalla koirista tauti voi olla hyvin lievä tai jopa huomaamaton, kun toisilla se voi ilmetä hyvin vakavana ja johtaa jopa kuolemaan. Kissoille leptospira tarttuu huonosti. Oireita ovat esimerkiksi kuume, heikentynyt ruokahalu, lihasvärinä, lihasarkuus, limakalvojen keltaisuus sekä munuais- ja maksavika. 

Ehkäisy

Rokotus suojaa kliiniseltä taudilta mutta ei estä tartuntaa ja leptospirojen levittämistä. Ensimmäiset kaksi rokotetta annetaan 4 viikon välein, minkä jälkeen rokote vahvistetaan vuosittain mikäli altistus jatkuu. Rokote on markkinoilla Suomessa, mutta kysy eläinlääkäriasemalta sen saatavuudesta ennen ajanvarausta! Joihinkin maihin matkustaessa leptsospira-rokote on pakollinen.

Ehkäisy

Leptospira voi tarttua myös ihmiseen eli se on zoonoosi. Se tarttuu ihmiseen kuitenkin yleisimmin ympäristöstä saastuneen veden mukana ja tartunta omasta lemmikistä on melko harvinaista. Mikäli lemmikillä todetaan leptospiroosi, tulee sen virtsaan ja ulosteisiin koskemista välttää ja siivota eritteet pois välittömästi hanskat kädessä.

Lähteet:
Scahill K, Windahl U, Boqvist S, Pelander L. Leptospira seroprevalence and associated risk factors in healthy Swedish dogs. BMC Veterinary Research 2022, 376.

Rafael Ruiz de Gopegui Fernández, Practical Guide, Infectious dieases in dogs. 
Ruokavirasto 2022. Leptospiroosi (https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/leptospiroosi/)

bottom of page