top of page

Elämä koiran kanssa Espanjassa

Päivitetty: 28. helmik.

Elämä koiran kanssa Espanjassa on ihanaa! Jos aiot matkustaa Espanjaan lyhyeksi ajaksi, ei sinun tarvitse murehtia maan koirarekistereistä tai lisensseistä sen enempää. Tiettyjen koirarotujen kohdalla tulee noudattaa erityisiä turvallisuusvaatimuksia ja koiran kanssa liikkuvan kannattaa varautua siihen, että vapaana liikkuvia kissoja ja koiria on ympärillä sekä maalla että kaupungeissa.

koira rannalla espanjassa


Matkustusdokumentit


Vaadittavat matkustusdokumentit ym. voit tarkastaa matkustusvaatimusten alta, matkustaessasi Espanjaan suoraan Suomesta tai toisesta EU-maasta lemmikkisi (kissa, koira tai fretti) tarvitsee samat tunnistemerkinnät, rokotukset ja paperit kuin muidenkin EU-maiden välillä matkustaessa. Espanjaan matkustaessa ei tarvita ekinokokkilääkitystä, mutta se vaaditaan ennen paluuta Suomeen. 


Epävarma tarvittavista dokumenteista? Täytä tiedot suoraan kaavakkeeseen ja saat henkilökohtaisen vastauksen 24h kuluessa!


Elämä koiran kanssa Espanjassa

Espanja on yleisesti ottaen koiraystävällinen maa ja koirat ovat tervetulleita useimpien ravintoloiden ulkoterasseille, joskus myös sisälle ravintolaan. Koirat ovat lähtökohtaisesti tervetulleita myös julkisiin tiloihin, puistoihin ym., kunhan omistaja muistaa siivota koiransa jätökset. Kakat kerätään normaalisti pussiin ja pissat kuuluu huuhtoa kadulta vedellä. Kesäkaudella rannalle meno on koirien kanssa usein kielletty, mutta lomasesongin ulkopuolella koirat saavat usein ulkoilla myös rannoilla. Espanjasta löytyy myös useita koirille ympäri vuoden käytössä olevia rantoja, merkinnät kannattaa aina tarkastaa rannoilla olevista kylteistä. Todellisuudessa paikalliset eivät kuitenkaan aina noudata kylttien ohjeita (erityisesti kun paikalla ei ole rantavahtia), joten koiria voi nähdä joillakin rannoilla vuodenajasta riippumatta. Espanjassa moni koiranomistaja pitää koiria ulkona vapaana, joten oman koiran kanssa kannattaa varautua siihen, että yllättäviä koirakohtaamisia voi tulla.


Kissat Espanjassa

kissa kadulla espanjassa

Kissat ovat Espanjassa harvinaisempia lemmikkejä kuin koirat, ja hyvin usein lemmikkikissat viettävät paljon aikaa ulkona kadulla vaikka ne olisivatkin jonkun omistamia. On hyvin tavallista, että naapuruston kissat syövät ristiin rastiin toistensa ruokakupeilta ja elävät vähän puolivilliä elämää. Tästä syystä kissojen keskuudessa leviää myös herkästi tauteja, joten paras keino välttää oman kissan sairastuminen on rokottaa se kattavasti ennen matkustamista ja välttää kontakteja kadulla eläviin kissoihin. Espanjassa kissoilla esiintyy Suomessa harvoin tavattavia tarttuvia tauteja, kuten FIV ja FeLV, mitkä ovat siellä melko yleisiä. Uuden lainsäädännön myötä kissat tulee mikrosiruttaa ja steriloida/kastroida ennen 6 kk ikää.


Itsehallintoalueilla eri sääntöjä lemmikkien kanssa

Espanjassa on 17 erillistä itsehallintoaluetta, missä kussakin toimitaan hieman eri tavalla lemmikkieläinten kanssa. Esimerkiksi koirien rabies-rokote on pakollinen suurimmassa osassa itsehallintoalueista, mutta ei vielä ihan kaikissa. Alueesta riippuen rabies-rokotus velvoitetaan uusimaan joko vuosittain tai kahden vuoden välein. Turistina Espanjaan matkustavan koiran rabies-rokotuksen voimassaolo noudattaa sitä aikaa, mikä lemmikkieläinpassiin on merkitty (Suomessa voimassaoloaika on usein 3 vuotta).


Joillakin itsehallintoalueilla koirat rekisteröidään eläinlääkärin toimesta (omistajan kustannuksella) ns.geenipankkiin, mikä on näillä tietyillä itsehallintoalueilla asuville pakollista. Alueilla mm. kerätään ja analysoidaan kadulta koirien ulosteita, mitä omistajat eivät ole asianmukaisesti siivonneet pois. Mikäli omistaja jättää koiran kakat keräämättä näillä alueilla, saattaa kohdalle napsahtaa tuntuva sakko. Vuonna 2023 jo reilu 60% kunnista oli ottanut tämän keinon käyttöön. Lisää aiheesta voi lukea suomeksi espanja.com-sivustolta.

Mikäli omistajan oleskelu Espanjassa kestää yli 90 päivää, tulisi hänen tällöin rekisteröidä itsensä asukkaaksi kyseiselle alueelle. Kun saat Espanjan ulkomaalaisen henkilönumeron, NIE:n, muuttuu oma ja lemmikkisi turististatus ja sen jälkeen teidän tulee noudattaa kunkin alueen kulloinkin voimassa olevia säännöksiä rekisteröinnin, pakollisten rokotusten ym. suhteen. Tarvitsetko henkilökohtaisempaa apua matkanne suunnitteluun? Ota meihin yhteyttä!Potentiaalisesti vaaralliset koirat 

Espanjassa on pitkään luokiteltu tietyt koirarodut potentiaalisesti vaarallisiksi roduiksi (PPP eli perros potencialmente peligrosos). Uuden eläinten hyvinvointilain myötä luokittelun oli tarkoitus muuttua niin, että lainsäädännön perusteella ei enää nimetä tiettyjä rotuja, joiden perusteella kaikkia tietyn rodun edustajia koskisi erityismääräykset. Nykyisin PPP-kategoriaan kuuluneet koirat ja muut rakenteltaan/ominaisuuksiltaan niiden kaltaiset koirat ovat "erityiskoiria" (perros de maneja especial) ja jatkossa koiran vaarallisuus on tarkoitus luokitella yksilökohtaisesti. PPP-rotuja koskee kuitenkin vielä toistaiseksi samat määräykset kuin ennen lakimuutosta, mutta omalle koiralle voi hakea määräyksen kumoavaa erityislupaa omalta asuinkunnalta.

PPP-rotujen erityisvaatimukset

Yleensä näitä koiria koskee ohje lyhyestä, joustamattomasta taluttimesta (hallintoalueesta riippuen max. 1-2m pitkä) ja kuonokopan käytöstä yleisillä paikoilla. PPP-rotujen edustajat eivät saa tulla julkisiin kulkuvälineisiin eivätkä alaikäisille tarkoitettuihin julkisiin paikkoihin. Paikallisille PPP-rotujen omistajille on asetettu tiettyjä erityisvaatimuksia, mm. 18-vuoden minimi-ikä ja heidän on hankittava erillinen näille roduille tarkoitettu hallintolupa. Omistajan täytyy läpäistä tietyt fyysiset ja psyykkiset testit saadakseen lisenssin ja hänellä ei mm. saa olla rikostaustaa. Lisenssi on voimassa kerrallaan 5 vuotta ja laaja vastuuvakuutus on pakollinen. On kuitenkin hyvin alueellista, kuinka paljon viranomaiset kiinnittävät huomiota näiden määräysten valvontaan. PPP-rotuisia koiria näkee paljon ilman kuonokoppaa ja myös juoksemassa irti. Ohjeiden noudattamatta jättämisestä voi seurata huomautus tai isokin sakko.


rottweiler

Suomalaisten suosimalla Andalucian alueella Etelä-Espanjassa PPP-rotuihin katsotaan kuuluviksi (tarkastettu viimeksi 19.1.2024):

  • Pittbull terrieri

  • Staffordshiren bullterrieri

  • Americanstaffordshiren terrieri

  • Rottweiler

  • Dogo Argentino

  • Fila Brasileiro

  • Tosa Inu

  • Akita Inu

  • Dobermanni

Vastuuvakuutus ja koiranomistajan kurssi tulossa pakolliseksi kaikille koiranomistajille

Vastuuvakuutus tulee pakolliseksi kaikille koirille kaikilla itsehallintoalueilla vuoden 2023 lakimuutoksen myötä. Aiemmin vastuuvakuutus on ollut pakollinen vain tietyillä alueilla ja PPP-rotuihin kuuluvilla roduilla. Lisäksi koiranomistajat velvoitetaan jatkossa käymään koiranpidon peruskurssi, mikä tulee olemaan verkossa itsenäisesti suoritettava, ilmainen kurssi. Kurssin suoritettuaan se on voimassa kyseiselle henkilölle loppu elämän. Vaikka lakimuutos astui voimaan jo syyskuussa 2023, eivät pakollinen vastuuvakuutus ja koiranomistajan kurssi vielä toistaiseksi ole pantu käytännössä toimeen (lukuunottamatta alueita/rotuja joissa oli jo aiemmin pakollista).Sattuiko matkalla haaveri? Eläinlääkärimme auttaa teitä missä päin maailmaa tahansa!Julkinen liikenne


koira matkustaa autossa

Lemmikin tuominen julkisen liikenteen kulkuvälineisiin vaihtelee paljon alueesta ja kulkuvälineestä riippuen. Osa linja-autoista ja junista ottaa kyytiin pienet koirat (alle 8 tai 10 kg) joko kuljetuslaatikossa tai ilman, osa vaatii kuonokopan käyttöä, osa ei ota lemmikkejä kyytiin lainkaan. Moni julkisen liikenteen kulkuvälineistä ei ole vaihtoehto ison koiran kanssa, kuitenkin jotkin junayhtiöt (esim. AVE pitkänmatkan junat Madridista 40 kg saakka) kuljettavat koiria. Osassa kulkuvälineistä lemmikki kulkee ilmaiseksi, mutta erityisesti pitkänmatkan yhteyksissä lemmikistä peritään yleensä lisämaksu ja sille täytyy ostaa paikka erikseen. Jotkin bussit ottavat pieniä lemmikkejä kuljetuskassissa bussin tavaratilaan, mutta ei välttä mättä matkustamoon. Taksit ottavat usein lemmikkejä kyytiin, kun niistä informoidaan taksia tilattaessa etukäteen. Myös kadulta voi saada taksin lemmikin kanssa ja usein taksi onkin isomman koiran kanssa ainoa vaihtoehto kulkemiseen kävelyn tai oman auton lisäksi.


Lemmikkien taudit Espanjassa

Espanjassa esiintyy enemmän lemmikkien tarttuvia tauteja kuin Suomessa. Kun matkustat Espanjaan lemmikkisi kanssa, suositellaan laajempia rokotuksia ja jatkuvaa ehkäisevää lääkitystä tauteja levittäviä ulkoloisia vastaan. Kaupungeissa ja maalla esiintyy hieman eri taudinaiheuttajia ympäri vuoden, ja Suomessa kesäisin käytössä olevat punkkilääkkeet eivät välttä mättä anna riittävää suojaa Espanjassa esiintyviltä eri ulkoloislajeilta ja taudinaiheuttajilta. Lemmikki on tarpeen rokottaa tavanomaisten Suomessa annettujen rokotusten lisäksi mm. leptospira-rokotteella ja lääkitä ehkäisevästi sydän- ja ihomatoa, puutiaisia, kirppuja, hietasääskiä ja hyttysiä vastaan. Manner-Espanja, Baleaarit ja Kanariansaaret ovat rabieksesta vapaita alueita, mutta Afrikan mantereella sijaitsevissa Ceutassa ja Melillassa rabiesta esiintyy yhä. Voit tutustua tarkemmin tarttuviin tauteihin tarttuvat taudit -välilehdeltä!Autamme suunnittelemaan juuri sinun lemmikillesi
sopivat rokotukset ja lääkitykset matkaa varten!


Comments


bottom of page