Koiran tuonti Yhdysvalloista - OSA 2. Blogisarjan ensimmäisessä osassa pääset lukemaan tekstin kirjoittajan, tekstissä esiintyvien Pokon ja Mr. Freezen kanssa matkustaneen koirakasvattajan näkemyksiä koiran tuonnista Atlantin takaa Suomeen!
Lue ensimmäinen osa >> OSA I: Miksi lähteä merta edemmäksi?
Teksti ja kuvat: Johanna Kämäräinen
Kohti Dallasin lentokenttää ja tapaamaan Mr. Freeze
Koiran ostaminen ja tuonti Yhdysvalloista oli edennyt nyt siihen pisteeseen, että mukana oli toinen uusista tulokkaista ja seuraavaa oltiin lähdössä hakemaan. Lähdin hyvissä ajoin lentokentälle ja olimme sopineet, että Mr. Freeze saapuu sinne puolen päivän aikaan. Hän saapui sovitusti, ja jäimme odottelemaan lentoa Suomeen. Lentokenttähän ei ole mikään ideaali koiran kanssa hengaamiseen, sinne ei kannata mennä lemmikin kanssa turhan aikaisin. Etenkin Dallasin kenttä oli pelkkää betonia, ja kumpikaan koiristani ei suostunut tekemään tarpeitaan sinne lainkaan. Se oli vähän turhauttavaa, koska tiesin, että piiitkä lento olisi edessä ja vallan tuskainen heille hädässä. Lentomme lähti vasta 16:50, joten jouduimme odottelemaan aika kauan.
Pieni koira matkustamossa, iso lentokoneen ruumassa
Poka-pentu matkustaisi käsimatkatavarassa, koska on kooltaan vielä niin pieni, mutta Mr. Freezen tulisi matkustaa ruumassa. Käsimatkatavaraan on 8 kg painorajoitus (Finnair). Kahdeksaan kiloon tulee mahtua sekä koira että sen kantolaukku. Mannertenvälisille lennoille koiran kanssa matkustavan tulee olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä ruumapaikat tulee varmistaa jo 2–3 viikkoa ennen matkaa. Finnairin koneisiin mahtuu maksimissaan kaksi laatikkoa ruumaan, eli sen enempää koiria ei yhdelle lennolle ruumaan mahdu. Käsimatkatavarakoirissakin on todennäköisesti joku rajoitus, mutta en ole varma, kuinka monta koiraa mahtuu. Siksi kannattaa olla ajoissa liikkeellä, kun suunnittelee matkaa eläimen kanssa Atlantin yli.
Lähtöselvitys lentokentällä kahden koiran kanssa
Etenkin ruumaan menevän koiran kanssa joutuu odottamaan ihan viime tippaan, sillä useimmat lentoyhtiöt ottavat ne vastaan vasta ihan juuri ennen koneeseen nousua. Lähtöselvityksen kuitenkin voi (ja kannattaakin) tehdä ajoissa. Lähtöselvityksessä tarkistetaan koirien paperit ja ne punnitaan laatikkoineen/kasseineen. Itse koiria tai niiden siruja harvemmin tarkastetaan sen kummemmin. Selvityksessä myös tarkastettiin, että olen maksanut asianmukaisesti kuljetuksista.
.Aina kun olen lentänyt, koirani ovat saaneet hyvää palvelua ja lähinnä ihastelua, mutta kaikilla lentoyhtiöillä ei suhtauduta yhtä suopeasti. Lähtöselvitys on vähän jännittävä tilanne, mutta kun on hoitanut kaiken kuntoon asianmukaisesti, ei jännitettävää pitäisi olla!
Mr. Freeze hotkaisi eväänsä jo ennen erikoismatkatavaratiskille jättöä
Odottelimme vielä pari tuntia ennen kuin vein Mr. Freezen laatikoineen erikoismatkatavaroiden jättöön. Siellä ystävällinen mies otti hänet vastaan. Ruumaan menevällä koiralla pitää olla boksissaan IATA:n sääntöjen mukaan vesikippo ja ruokakippo. Lisäsin ennen koneeseen lähtöä Freezelle vettä, mutta ruuat poika söi saman tien, joten niitä ei jäänyt lennolle. Ennen lentoa boksin lukitus varmistetaan ja sidotaan nippusiteillä, jotta koira ei varmasti pääse ulos ominpäin. Itseä hieman hirvitti, sillä Freezen boksin ikkunatkin olivat muovia, eikä metallia, niin kuin omassa laatikossani... Olen nimittäin kuullut useamman tarinan, miten koirat ovat askarrelleet muoviset ikkunat palasiksi ja karanneet. Koirille ei saa antaa lentoa varten rauhoittavaa tai muuta, vaan ne menevät lennolle ihan hereillä ja normaalissa olotilassa. Kaukolennoilla lemmikkien ruuman osio on pimeä, mutta ilmastoitu/lämmitetty.
Jännitystä ilmassa, Pokan kanssa turvatarkastukseen
Freezen jätettyäni toivoin vain hartaasti, että se varmasti tulee samalle lennolle kanssani. Pokan kanssa suuntasimme turvatarkastukseen. Koiran kanssa turvatarkastuksessa laitetaan ihan tavalliseen tapaan kaikki tavarat ja ulkovaatteet muovilaatikoihin. Myös koiran koppa jätetään hihnalle, ja turvaporttien läpi kuljetaan koira sylissä. Tarkastus meni sujuvasti ja lähdinkin saman tien etsimään porttia, jolta lentomme lähtisi. Minulle jäi hetki aikaa ja ehdin vihdoin napata hampparin matkaan!
Minua jännitti ennalta lento vajaa 4-kuisen pennun kanssa. Lähinnä jännitti, että kuinka paljon se metelöi, ja mitä se tekee, kun tulee kakkahätä. Poka onnekseni oli maailman iisein matkustaja! Kone oli mukavan tyhjä tähän suuntaan ja vieressäni olin tyhjää, joten sain kivasti itselleni jalkatilaa, kun laitoin Pokan kassin viereisen istuimen jalkatilaan.
Kun vessahätä yllättää kesken lennon
Koiraa ei saa ottaa ollenkaan ulos lennon aikana kopastaan, mutta jouduin tekemään poikkeuksen. Poka alkoi vinkua ja raapia kassia, joten arvelin sillä olevan pissahätä. Nappasin koko kassin vessaan, levitin vessan lattialle pissa-alustan ja päästin koiran vessassa pois kopastaan. Ja hätähän sillä oli. Taitavasti saatiin hätä hoidettua alustalle ja heitin alustan roskiin ja koiran takaisin kantokassiin. Nerokasta! Loppumatka meni rennosti. Vaikka lento oli pitkä, tuntui se menevän melko sutjakasti nukkuen ja leffoja katsellen.
Viranomaisasiat ennen lentoa ja sen jälkeen
Osassa 3 pääset lukemaan tarkemman kuvauksen siitä, miten koirien terveystodistukset, rokotukset ja loishäädöt hoidettiin ennen lähtöä ja miten saapuminen Suomeen sujui!
>> OSA 1 - Miksi lähteä merta edemmäksi?
コメント