top of page
tie_nz.jpg

Auto

Oma auto on tuttu ja turvallinen vaihtoehto lemmikin kanssa. Autoon on helppo pakata mukaan tarvikkeet pidempääkin reissua varten ja monet lemmikkiystävällisimmistä matkakohteista ovat luonnossa - usein julkisen liikenteen tavoittamattomissa. Lue alta vinkit lemmikin turvalliseen ja mahdollisimman mukavaan kuljettamiseen ja katso lyhyt listaus ulkomailla ajamisen erityispiirteistä.

Lemmikin turvallinen kuljetus autossa

Lemmikki kulkee turvallisimmin auton rakenteisiin tukevasti kiinnitetyssä kuljetushäkissä joko auton takapenkillä tai matkustamoon yhteydessä olevassa tavaratilassa​.

Mikäli kuljetuskoppaa ei voida käyttää, kannattaa lemmikille hankkia tukevat turvavyövaljaat, mitkä voi kiinnittää normaaleihin turvavöihin.

Irrallaan oleva lemmikki on vaaraksi sekä ihmisille että itselleen! Huolehdi siis, että lemmikki ei pääse häiritsemään kuljettajaa ajon aikana, eikä pieni lemmikki pääse esimerkiksi hiipimään auton poljintilaan. Äkkijarrutuksissa ja väistöliikkeissä irti oleva lemmikki lentää kuin leppäkeihäs!

Olo mahdollisimman mukavaksi

Lemmikeillä voi esiintyä pahoinvointia matkan aikana - löydä juuri oman lemmikkisi keino matkustaa mahdollisimman mukavasti. Osalle tepsii tyhjällä mahalla matkustaminen kun toinen nimenomaan tarvitsee hieman ruokaa ennen matkaa. Matkapahoinvointilääkkeitä voidaan käyttää apuna, mikäli lemmikillä ei ole terveydellistä estettä tai muuta niiden käyttöä estävää lääkitystä käytössä.

Erityisesti kesäaikaan Etelä-Eurooppaan matkatessa lämpötila voi nousta todella korkeaksi - mikäli kuljet lemmikin kanssa, huolehdi, että autossa on tehokas ilmastointi liikkuessasi kesäkuukausien (erityisesti kesä-syyskuu) aikana!

Suosi parkkihalleja ja varjopaikkoja pysäköinnissä ja käytä auringonvaloa heijastavia ikkunasuojaimia. Nämä todella tekevät suuren eron auton sisälämpötilassa. Ja kuten kaikki jo varmasti tietävät - älä KOSKAAN jätä koiraa yksin autoon aurinkoisella säällä, ellei autossa ole mahdollista pitää ilmastointia päällä! Jätä tieto ilmastoinnista lapulle auton ulkopuolelle, niin ulkopuoliset eivät turhaan huolestu lemmikin voinnista.

Varaa mukaan vesikuppi ja vettä.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
kaapo_portaissa_portugalissa_pienipysty.jpg

Autoilusta ulkomailla

Tilaa ajoissa Green card (kansainvälinen todistus liikennevakuutuksesta) vakuutusyhtiöltäsi! Green card ei ole pakollinen ETA-maissa ja Sveitsissä, mutta sen tilaamista suositellaan liikennevakuutuksen todistamiseksi tarvittaessa. ETA-maiden ulkopuolella Green card -sopimusmaissa se on pakollinen! Green card -sopimuksessa mukana olevat maat voit tarkastaa täältä.

Tarkasta vakuutuksesi ehdot ulkomailla - Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvalla matkalla ainakin osa vakuutusyhtiöistä vaatii täyskaskon ottamista!

Useimmissa maissa on sallittu ajaa ulkomaalaisilla rekisterikilvillä joko 3 tai 6 kuukautta. Manner-Euroopassa EU-maissa (ja EU:hun rinnastettavissa maissa) tätä on käytännössä vaikea vahtia, koska rajanylitys naapurimaihin on helppoa ilman rajatarkastuksia. Saarille mentäessä ja ETA-maiden ulkopuolella tätä aikarajaa tarkkaillaan viranomaisten toimesta tarkemmin.

Suurin osa Euroopan maista vaatii tietyt turvavälineet pakollisina autossa - ensiapulaukku, heijastavat turvaliivit yhtä monelle hengelle kuin auto on rekisteröity (huom. kyydissä olevien matkustajien määrä ei riitä), varoituskolmio, osassa maista myös vaahtosammutin. 

Euroopassa ajaessa ajokulttuuri on erilainen kuin Suomessa! Polttoaine ei ole merkittävästi halvempaa kuin Suomessa (jopa kalliimpaa) ja moottoriteiden tietullit tuovat monissa maissa tuntuvan lisälaskun. 

​Oma auto antaa kuitenkin vapauden vierailla joustavasti paikoissa, minne meno julkisilla olisi suhteettoman hankalaa, joten se on erinomainen keino tutustua uuteen ympäristöön! 

Ehkä kuitenkin vuokra-autolla?

Tarkasta vuokra-auton ehdot etukäteen - ehdoissa voidaan kieltää lemmikkien tuonti autoon! Mikäli vuokrafirma huomaa autossa lemmikin karvoja (tai ikävämmässä tapauksessa eritteitä tai revittyjä materiaaleja) vuokrausajan päätyttyä, saattaa perässä tulla tuntuva lasku.

Vuokra-autojen ehdot eivät välttämättä salli rajanylityksiä - tarkasta tämä etukäteen mikäli mielit matkata ulkomaille tai aiot vuokrata auton toisesta maasta. 

Vuokra-autoon voi kiinnittää turvavöillä pienen kuljetuslaatikon esimerkiksi auton takapenkille, mutta isolle koiralle sopivaa häkkiä ei vuokra-autoon herkästi asenneta.

Mikäli kuljetuskoppaa ei voida käyttää, kannattaa lemmikille hankkia tukevat turvavyövaljaat, mitkä voi kiinnittää normaaleihin turvavöihin.

​Katso kohta "Omalla autolla" lemmikin turvallisen kuljettamisen varmistamiseksi!

bottom of page