top of page
lentkoneen_siipi2_matalampi_wix.jpg

Lentäen

Lemmikit voivat koostaan ja lajistaan riippuen matkustaa joko omistajansa kanssa samalla lennolla lentokoneen matkustamossa tai ruumassa tai ne voidaan kuljettaa omistajasta erillään rahtina. Alla on listattu lentomatkustamiseen liittyviä yleisiä ohjeita lemmikin kanssa ja kerrottu vinkkejä lentojen varaamiseen. 

Euroopassa operoivien lentoyhtiöiden eroista koko- ja painorajoituksissa sekä suuntaa antavat lemmikkilippujen hinnat.

Yleistä lemmikin kanssa lentämisestä

Useimmilla lennoilla on 2 (harvoin 3) lemmikkipaikkaa matkustamossa ja 2 ruumassa. 

Pienet (yleensä enintään 8 kg, joissain tapauksissa 10 tai 12 kg) lemmikit saavat matkustaa matkustamossa omistajan mukana kuljetuskopassa edessä olevan istuimen alla - kuitenkin käytännössä lemmikki on omistajan jalkatilassa, ei sullottuna edessä olevan penkin alle koko matkaa vaikka lentoyhtiö näin ohjeistaakin. HUOM! Painoraja sisältää sekä lemmikin että sen kuljetuskopan! Osa lentoyhtiöistä punnitsee lemmikin lähtöselvityksen yhteydessä, osa ei - osa ei välitä, vaikka yhteenlaskettu paino olisi 8 kg sijaan 9 kg. Tämä on todella lentoyhtiö- ja virkailijakohtaista.

Osassa lentokoneista Business-luokassa ei voida kuljettaa lemmikkejä matkustamossa, koska edessä olevan istuimen jalkatila on erilainen. Näissä koneissa voi kuitenkin usein kuljettaa lemmikin Economy-luokassa.

Suuret (yleensä yli 8kg, joissain tapauksissa yli 10 tai 12 kg) lemmikit matkustavat ruumassa erillään omistajasta. Ruumassa voi kuljettaa koosta riippuen 1-3 samanpainoista (2-3 max. 14 kg/eläin) lemmikkiä/kuljetushäkki. Käytännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Maksimipaino ruumassa vaihtelee lentoyhtiöittäin ollen yleensä 45-75 kg kuljetushäkin kanssa.

Joihinkin kohteisiin (Iso-Britannia, Hong Kong, Australia, Etelä-Afrikka, Arabiemiraatit) ja osa eläinlajeista (mm. liskot, käärmeet) voidaan kuljettaa ainoastaan rahtina.

Lentoyhtiöiden säännöt ovat tiukat koskien kuljetuskopan kokoa ja materiaalia ja maksimimitat vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Näistä lisää alempana. 

Mitkä lemmikit voivat lentää?

Monilla lentoyhtiöillä on rajoituksia brakykefaalisiin eli lyhytkuonoisiin kissa- ja koirarotuihin liittyen - moni lentoyhtiö hyväksyy ne vain matkustamossa. Osa lentoyhtiöistä vaatii omistajalta allekirjoitetun lomakkeen, jossa lentoyhtiö siirtää vastuun kyseisen lemmikin kuljettamisesta omistajalle. Osa lentoyhtiöistä ei kuljeta lyhytkuonoisia rotuja lainkaan. Näistä tarkemmin lentoyhtiöiden kohdalla tai lyhytkuonoiset kissat ja koirat -sivulla.

Jotkin lentoyhtiöt kieltävät tiettyjen "taistelurotuisten" koirien kuljettamisen kokonaan, osalla yhtiöistä on omat erilliset vaatimukset niiden kuljettamiseen. Myös näistä lisää lentoyhtiökohtaisessa listauksessa alla tai taistelukoirarotuja käsittelevällä sivulla täällä!

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto (International Air Transport Association eli IATA) suosittelee, että lentomatkustamista vältetään

 • emosta vieroittamattomien ja aina alle 8-viikkoisten kissan- ja koiranpentujen kanssa 

 • tiineiden narttujen kanssa tiineyden viimeisellä kolmanneksella (n. vrk 40 eteenpäin)

 • imettävän nartun ja sen vieroittamattomien pentujen kanssa 

 • alle viikko sitten synnyttäneen nartun kanssa

 • juoksussa olevan nartun kanssa

Pentujen kohdalla täytyy huomioida myös rabiesrokotus ja sen voimaantulo! Rajoitukset vaihtelevat maittain, myös EU:n sisällä. Osa maista sallii alle 12-viikkoisten rokottamattomien kissojen, koirien ja frettien tuonnin tietyin ehdoin, osa vaatii rokotuksen kaikilta, jolloin pennun vähimmäisikä on 15 viikkoa. Lue lisää pentujen rabiesrokotteista täältä!

Matkustaminen on yleisintä koirien (ja kissojen kanssa), mutta myös eksoottisempia lemmikkejä on mahdollisuus kuljettaa lentäen. Lue lisää eksoottisten eläinten kanssa matkustamisesta täältä!

Lemmikin lipun ostaminen

Lipun ostaminen lemmikille saattaa olla lentolippujen kohdalla hieman haastavampaa verrattuna muiden kulkuvälineiden lippujen ostoon, koska useimmat lentoyhtiöt eivät myy lemmikkilippuja online-kaupassa eikä lemmikin lippua näin ollen pysty ostamaan suoraan oman lipun oston yhteydessä.

Kaikki lentoyhtiöt (halpalentoyhtiöt) eivät ota lemmikkejä kuljetettavaksi lainkaan. 

Yhdellä henkilöllä voi usein olla ainoastaan yksi lemmikki tai kuljetuskoppa (jossa kaksi tai kolme lemmikkiä iästä ja painosta riippuen) kuljetettavanaan. Osa lentoyhtiöistä hyväksyy yhdelle matkustajalle sekä yhden ruuma- että matkustamopaikan, eli yhteensä kaksi lemmikkilippua. 

Suosi suoria lentoja! Jos joudut lentämään välilaskun kautta ja reitit operoi eri lentoyhtiö, joudut varaamaan ja maksamaan lemmikkilipun erikseen molemmille matkaosuuksille. Lentoyhtiöiden käytännöt vaihtelevat ruumassa matkustavan lemmikin välilaskujen osalta - osa ei salli välilaskuja lainkaan, ne ketkä sallivat asettavat minimi- ja maksimivaihtoajan lentojen välille. Osa lentoyhtiöistä perii tietyillä lentokentillä lisämaksun lemmikin siirrosta lennolta toiselle (Euroopassa esim. Lufthansa operoidessaan Brysselissä, Genavassa, Frankfurtissa, Zürichissä ja Wienissä).

​Useimmilla lentoyhtiöillä matkustamossa olevan lemmikin lippu Euroopan lennoilla maksaa n. 50-70 euroa/lento, ruumassa matkustavan hinta vaihtelee 80-200 euron välillä.

lentkoneen_siipi_korkea.jpg

Lipun osto step by step

1. Etsi itsellesi sopivat lennot (Skyscanner, Momondo ym.). Osta lennot kuitenkin AINA lentoyhtiön omien sivujen kautta! Mikäli lippuihin on tarve tehdä muutoksia (kuten lemmikkilipun oston yhteydessä), onnistuu muutosten teko ainoastaan kun varaus on tehty suoraan lentoyhtiön kautta. Unohda Kiwi, Travellink, Supersaver, Ticket.fi, Mytrip ym. halvempia lippuja tarjoavat vaihtoehdot kun aiot matkustaa lemmikin kanssa! Välikäsien kautta ostettuihin lentoihin on todella hankalaa tai jopa mahdotonta tehdä muutoksia tai lisäyksiä oston jälkeen. Tarkasta lentoyhtiön sivuilta, että he kuljettavat lemmikkejä ja ole tarkkana siitä, mikä yhtiö lennon operoi! Esimerkiksi Finnairin sivuilla myydään Norran operoimia lentoja, ja lentolaukun mitat ja ruumassa kuljetettavan lemmikin maksimipaino voivat olla eri operoijasta riippuen.

2. Vain harvoilla lentoyhtiöillä (esim. Finnair, Vueling) on mahdollisuus buukata lemmikki lennolle online-varauksen yhteydessä ja tällöinkin se on useimmiten mahdollista vain matkustamopaikoille. Ruumaan menevät lemmikit tulee useimmiten varata asiakaspalvelun kautta. Osa lentoyhtiöistä antaa lisätä lemmikin oman lipun oston jälkeen muuttamalla online-varausta, mutta tällöin et vielä omaa lippua ostaessasi tiedä vapaiden lemmikkipaikkojen tilannetta. Kun nettivarauksen mahdollisuutta ei ole, kannattaa lipun ostoa jatkaa jollakin seuraavista vaihtoehdoista. Suosittelen tapaa A, mutta myös tapa B toimii useiden lentoyhtiöiden kanssa. Mitä aikaisemmin varaat liput, sitä todennäköisemmin lennolla on tilaa lemmikille. Usein asiakaspalvelun kautta varatessa henkilökunta pyytää kuljetuskopan tarkkoja mittoja ja lemmikin painoa, joten varaa nämä tiedot saatavillesi ennen yhteydenottoa!

2 A - Soita lentoyhtiön asiakaspalveluun ennen lipun ostoa

 • kysy vapaista lemmikkipaikoista haluamallesi lennolle

 • joiltakin lentoyhtiöiltä voit ostaa lentolipun itsellesi ja lemmikillesi puhelimitse, mutta moni ohjaa takaisin verkkosivuilleen online-varaukseen (mikä on myös varmempi tapa saada tietosi lipulle oikein, koska joskus nimien tavaaminen puhelimessa linjojen rätistessä on melko hankalaa)

 • mikäli haluamallasi lennolla on tilaa lemmikille, palaa tekemään varaus verkkosivujen kautta itsellesi

 • varausvahvistuksen jälkeen soita uudestaan lentoyhtiölle ja varaa lemmikkipaikka puhelimitse omalle varausnumerollesi

2 B - Osta lento ja soita sen jälkeen lentoyhtiön asiakaspalveluun​

 • Lentoyhtiöiden asiakaspalveluun jonottaminen voi joskus olla aikaa vievä prosessi - välttääksesi toisen soiton (vaihtoehto A) voit ostaa haluamasi lipun lentoyhtiön verkkosivuilta ja tiedustella lemmikkipaikoista puhelimitse varausvahvistuksen jälkeen. HUOM! Tarkasta kuitenkin ennen lipun ostoa, että kyseinen lentoyhtiö sallii ilmaisen peruutuksen 24h ostosta

 • Mikäli lemmikkipaikkoja on saatavilla, voit buukata sen saman puhelun yhteydessä

 • Mikäli paikkoja ei ole saatavilla, voit perua juuri ostamasi lennon 24h kuluessa ja saada rahasi takaisin 

 • Osta lento aina luottokortilla! Mikäli et jostain syystä saa palautettavaa summaa takaisin lentoyhtiöltä, voit saada sen luottokortin kautta 

2 C - Ole yhteydessä lentoyhtiöön verkkosivujen chatin kautta

 • Chatin kautta voit kysyä lemmikkipaikkojen saatavuudesta joko ennen tai jälkeen oman lentosi oston

 • Chatissa on helpompi antaa varausnumero ja tehdä varaus lemmikille kirjallisesti, kun ei tarvitse tavata varausnumeroa puhelimessa

Katso lentoyhtiökohtainen lista täältä!

bottom of page