Paluu Suomeen
Suomeen paluuta varten lemmikkisi tarvitsee samat asiat kuin lähtiessä - kuitenkin paluumaasta ja reissun kestosta riippuen voidaan vaatia myös esimerkiksi rabieksen vasta-ainemääritys. EU-maissa tai EU-maihin rinnastettavissa maissa tätä ei tarvita. Katso alta lista pakollisista maahantulovaatimuksista ja muita vinkkejä kotiin paluuseen!
Paluuta varten
1. Tunnistusmerkintä
-
Mikrosiru (tatuointi)
2. Tunnistusasiakirja
-
EU:ssa lemmikkieläinpassi
-
EU:n ulkopuolelta joko EU-mallinen lemmikkieläinpassi tai terveystodistus
3. Rabiesrokote
-
Oltava voimassa
-
Samat vaatimukset kuin EU:ssa matkustaessa, lue lisää täältä
4. Ekinokokkilääkitys
-
1-5 vrk ennen paluuta Suomeen
-
Vaihtoehtoisesti 28 vrk sääntö
-
Lue lisää täältä
Mistä maasta palaatte Suomeen?
Mitä muuta on hyvä ottaa huomioon Suomeen palattua?
Pakollisten maahantulovaatimusten lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota muutamiin asioihin itse koirassa ja sen tarvikkeissa.
Onko kirppusuojaus ollut kunnossa matkan aikana? Kutiseeko lemmikki? Mikäli lemmikkiä ei ole lääkitty kirppuja häätävällä tai tappavalla valmisteella matkan aikana ja sinulla on epäilys kirpputartunnasta, tee kirppuhäätö ennen lemmikin viemistä kotiin. Kirppujen tuonti kotiin aiheuttaa huomattavaa lisätyötä, sillä kirppujen munat ja toukat elävät kissan tai koiran ulkopuolella. On siis huomattavasti pienempi vaiva häätää kirput ennen kotiin paluuta kuin karkottaa niitä jälkikäteen. Kissan ja koiran kirput ovat hyvin yleisiä eteläisemmässä Euroopassa.
Tarkasta koira muiden ulkoloisten varalta! Esimerkiksi ruskea koiranpunkki on niin vihuliainen kotiintuominen, että se kannattaa jättää kyydistä. Matkalla käytetystä punkkilääkityksestä huolimatta koiraan on voinut tarttua punkkeja, joten tarkasta huolellisesti erityisesti lemmikin pään, korvien ja taipeiden alueet. Ruskea koiranpunkki voi pesiytyä Suomessa sisätiloihin ja se on erityisen hankala häätää.
Oliko ulko- ja sisäloislääkitys kunnossa koko matkan ajan? Monet vektorivälitteisistä tarttuvista taudeista voivat olla oirekuvaltaan hyvin vakavia ja oireilla vasta useiden kuukausien kuluttua tartunnasta, joten niiden tutkiminen Suomeen paluun jälkeen voi olla tarpeen. Lue lisää tarttuvien tautien testaamisesta täältä!