top of page
Container Ship

Laivalla

Mikäli Suomesta halajaa kohti Keski-Eurooppaa esimerkiksi omalla autolla, on ainakin eteläisemmästä Suomesta nopein lähteä laivalla Itämeren yli joko Tallinnaan tai Tukholmaan tai vaihtoehtoisesti Saksaan Travemündeen asti. Alla on lueteltu yleisimpiä käytäntöjä koskien reittimatkoja laivalla, risteilyille lemmikit eivät usein ole tervetulleita mukaan. Alla olevat käytännöt eivät koske losseja ym. paikallisliikenteeseen rinnastettavia lyhyitä lauttamatkoja, joissa pätee yleensä paikallisliikenteen käytännöt.

Lemmikki laivalla

Laivayhtiöiden lemmikkejä koskevat säännöt vaihtelevat mm. sen mukaan, miten pitkä laivamatka on kyseessä (yön yli vai ei), kuljetteko laivalle autolla vai jalan, onko lemmikki pieni vai suuri (yleensä 8 kg painoraja) ja kuinka monta lemmikkiä mukanasi kulkee.

Lemmikin kuljettamisesta laivalla täytyy aina ilmoittaa laivayhtiölle varauksen yhteydessä ja useimmiten lemmikin kuljettamisesta peritään erillinen maksu.

Pidemmillä laivamatkoilla on rajattu määrä lemmikkihyttejä, mitkä kannattaa varata ajoissa erityisesti lomasesongin aikaan. Laivayhtiöstä riippuen yhteen hyttiin saa ottaa korkeintaan 2-3 eläintä riippuen siitä minkä kokoisia ne ovat. Yön yli kestävillä matkoilla lemmikkihytti on usein ainoa vaihtoehto kuljettaa lemmikki!

Osa laivayhtiöistä tarjoaa vaihtoehtona lemmikkihäkkejä, jonne lemmikki jätetään yön yli yksin matkustamaan muiden lemmikkien kanssa (erillisissä häkeissä). Tämä on yleensä hyttiä edullisempi vaihtoehto, mutta varmasti myös stressaavampaa yksin matkustamaan tottumattomalle lemmikille.​ Isojen koirien kohdalla tämä voi olla ainoa mahdollisuus kuljettaa koira.

Mikäli matkustat autolautalla, lemmikin jättäminen autoon matkan ajaksi ei yleensä ole sallittua! Autokannelle ei yleensä päästetä matkustajia matkan aikana, joten lemmikin autossa pitäminen matkan ajan ei olisi pitkillä matkoilla myöskään käytännössä mahdollista.

​Osa laivayhtiöistä sallii kuitenkin tietyillä lyhyillä reiteillä lemmikin jättämisen autoon matkan ajaksi .

Päiväaikaan hytin/häkin lisäksi lemmikit ovat yleensä sallittuja ainoastaan yhdellä tai kahdella niille osoitetulla kannella ja siellä on niille omat merkityt WC-tilat.

WC-tilat voivat olla hiekkalaatikkoja tai pelkkä laivan ulkokansi, josta virtsat ja ulosteet mopataan pois omistajien toimesta.

Kaikilla lyhyemmillä reittimatkoilla ei ole ulkoilutusmahdollisuutta!

Lemmikkit eivät yleensä ole tervetulleita laivojen myymälöihin ja ravintoloihin - poikkeuksena joillakin laivayhtiöillä pienet lemmikit saavat tulla sylissä tai kantokopassa myymälöihin.

​Lemmikit voivat voida pahoin laivan liikkeessä eri tavalla kuin automatkalla! Varaudu siis matkapahoinvointilääkkein, jotta erityisesti pidemmän matkan aikana lemmikki ei lakkaa syömästä ja juomasta pahoinvoinnin seurauksena.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
laiva_travemunde_pitkä.jpg

Lisää laivayhtiöiden lemmikkipolitiikasta seuraavien linkkien kautta

​SUOMESTA LÄHDETTÄESSÄ 

  • Viking Line (Helsinki-Tallinna, Helsinki/Turku - Ahvenanmaa/Tukholma)

  • Tallink Silja Line (mm. Helsinki-Tallinna, Hki/Turku-Ahvenanmaa-Tukholma, Tukholma-Tallinna, Tukholma-Riika)

  • Finnlines (mm. Helsinki-Travemünde (Saksa), Malmö (Ruotsi)-Travemünde, Naantali-Långnäs (Ahvenanmaa) - Kapellskär)

bottom of page